
Türkiye’de finansal teknolojilerin geleceği
Teknolojik gelişmeler insan hayatını yüzyıllardır kolaylaştırıp, iyi anlamda değiştiriyor. İnternet devriminden sonra ise bu değişimin hızı hayal edilemeyecek ölçüde arttı. Hayatımızın her alanını etkileyen harika teknolojiler, doğal olarak finans hizmetlerini de etkiliyor, fakat güvenliğin en ileri seviyede olması gereken bir alan olduğu için, finansal teknolojilerin gelişimi geri kalan her şey kadar hızlı görünmüyor olabilir. Türkiye, bankacılık ve finansal teknolojiler denince akla ilk gelen ülkelerden biri. Yeni nesil finansal çözümler konusunda kayda değer girişimler çıkaran ülkemizin en büyük finansal teknoloji girişimi olmaktan gurur duyuyoruz.
Hız çağına uygun olarak, Papara’yı klasik bankacılık sistemlerinin getirdiği kısıtlamalar olmadan finansal işlemlerini özgürce ve kolayca halledebilmen için geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz. Finansal teknolojiler dünyasındaki trendleri yakından takip ederek Papara’yı sürekli geliştirmek öncelikli hedefimiz. Bu yazımızda, Türkiye’de finansal teknolojiler, diğer adıyla fintech alanında gelecekte bizi nelerin beklediğinden bahsedeceğiz.
Bankaya gitmek tarih oluyor
Eğer 30 yaşının altındaysan, şubesiz bankacılık senin için zaten bankacılığın normal işleyişi olabilir. Hem bankalar hem de kullanıcılar için daha kolay bir iş modeli olan şubesiz bankacılık, son birkaç yıldır pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Henüz bir bankanın sunduğu tüm hizmetleri şubesiz bankacılık sistemiyle çalışan servislerden alamıyor olabilirsin, ama büyük ihtimalle birçoğuna hiç ihtiyacın da olmamıştır. Bankalar ve finansal teknoloji şirketleri bu durumun farkında olduğu için, tüm geliştirmelerini toplumun büyük bölümünün yapabilecekleri işlemler üzerinde yoğunlaştırıyor. Yakın gelecekte hiç şubesi olmayan, tamamen dijital bankalar görürsen hiç şaşırma.
Papara da işleyiş açısından şubesiz banka modeline en yakın finansal teknoloji servislerinden biri. Tabii ki bir bankacılık sistemi üzerinden çalışmadığı için, Papara’da hiçbir sınır yok; örneğin ister IBAN’a ister telefon numarasına istediğin saatte EFT yapabilirsin, üstelik hiçbir işlem ücreti, kart aidatı ya da hesap ücreti ödemeden. Kısacası, geçmişte bir bankaya ihtiyaç duyulan pek çok şeyi, bir kez bile şubeye gitmeden, hiçbir ücret ödemeden ve daha özgür bir şekilde Papara ile halledebilirsin.
Para form değiştiriyor
Para denince aklına hâlâ kağıt ya da madeni para gelenlerden misin, bilmiyoruz. Öyleyse bile, yakın zamanda durumun değişeceği kesin. Son birkaç ayda cüzdanından kaç defa para çıkardığını bir düşünürsen, büyük ihtimalle aklına pek bir anı gelmeyecektir, çünkü artık tüm harcamalarımızı ya dijital olarak ya da kart ile yapıyoruz; tabii ki mümkünse temassız olarak.
Finansal teknolojilerin gelişmesiyle, paranın tamamen elektronik bir forma bürüneceği kesin, üstelik andığın kadar uzun vadede olacak gibi görünmüyor. Örneğin İsveç, 2025’e kadar tamamen elektronik bir para düzenine geçmeyi hedefliyor, çünkü ülkenin %80’i halihazırda tüm ödemelerini internet üzerinden ya da banka/kredi/e-para kartlarıyla yapıyor. Finansal hareketliliğin tamamen parasız ve temassız olduğu bir yakın gelecekte, ödeme yapmak için kartlara bile ihtiyaç duymayabiliriz. Örneğin Papara ile şimdiden telefon kamerasını kullanarak QR kod ile ödeme gönderip alabiliyorsun, gelecekte nelerin mümkün olabileceğini hayal etmek sana kalmış 🙂
Paparalı ol
Henüz Papara’nın son finansal teknolojileri kullanan özgürlüklerle dolu dünyasına katılmadıysan, yapman gerekenler çok kolay! Papara hesabını hemen oluşturmak için aşağıdaki butona dokun ve saniyeler içinde bir Paparalı ol, üstelik ücretsiz.
ÖNE ÇIKAN YAZILAR
-
Para istemenin alternatif yolu: Link ile Para İste
-
Papara’ya hoş geldin Rebellion!
-
Sevdiğin yayıncıyı Papara ile destekle
-
Keşfetmeye hazır mısın? YouTube belgesel önerileri
-
19 Mayıs 1919: Bandırma Vapuru bir kurtuluş destanına doğru yol alıyor!
-
Papara numaranı yakından tanı: Papara numarası nedir?
-
Hey Paparalı! 2021’le vedalaşmadan önce kendini şımartmaya var mısın?
-
Metaverse hakkında merak ettiklerin burada: Metaverse nedir?
-
Tüm öğretmenlerimizin günü kutlu olsun!
-
Yol gösteren, unutulmaz Mustafa Kemal Atatürk sözleri