
Metaverse hakkında merak ettiklerin burada: Metaverse nedir?
Ekim ayında ay eski adıyla Facebook, yeni adıyla Meta’nın kurucu ve CEO’su Mark Zuckerberg’in şirketin gelecek vizyonunu tanıttığı video ile bir anda hepimizin gündemine giren yeni ve popüler bir terim var: Metaverse. Zuckerberg’e göre Metaverse internetin gelecekteki şekli. Ancak Metaverse terimi, Zuckerberg’den çok öncesine dayanıyor. Peki, nedir bu Metaverse? Eminiz sen de son zamanlarda bu terimi duymaya başlamışsındır. Eğer Metaverse hakkında ayrıntılı ve açık bir açıklama arıyorsan, işte tüm detayları yazımızda.
Metaverse nedir?
Meta (öte, ötesi) ve universe (evren) kelimelerinin birleşiminden oluşan Metaverse, kelime anlamı olarak bildiğin ve tanıdığın evrenin ötesini temsil eden yeni bir dünya deneyimi. Her ne kadar internetin, hatta sosyal etkileşimlerin geleceği olarak lanse edilse de, aslında internette zaman geçiren pek çok kişi için Metaverse, öyle ya da böyle alışık olduğumuz bir deneyim.
Bir chat odasına girdiğinde aslında sadece yazıların olduğu, gerçek olmayan bir sosyal etkileşim evrenine giriyorsun. Bunu bir adım ileriye taşırsak, World of Warcraft ve Fortnite gibi oyunlarda yine farklı karakterlerle sosyal bir etkileşim içine girerek oyunda ilerliyorsun. Yani özetle aslında gerçek hayatın bir başka versiyonunda, ikinci bir sanal gerçeklik deneyimini uzun zamandır yaşıyorsun. Second Life adlı sanal gerçeklik oyunu, her ne kadar teknolojisi ilkel gibi görünse de Metaverse’ün neredeyse tam olarak karşılığı.
Zuckerberg’in Metaverse hayalinde ise, işin içine sanal gerçeklik gözlükleri gibi ileri teknolojilerle desteklenen bir meta evren giriyor. Büyük ihtimalle oyunlarla haşır neşirsen duymuşsundur; büyük çaplı, interaktif metaverse deneyimleri çoktan yaşanmaya başlandı bile. Fortnite’ın oyundan bağımsız sosyal etkileşim modunu açmasının ardından, oyunun içinde düzenlenen Marshmello konseri ve ardından gelen toplu etkinlikler, gelecekte nasıl bir sanal evrenin bizi beklediğinin ipuçlarını veriyor. Aynı oyun içinde yakın zamanda gerçekleşen Ariana Grande konserine milyonlarca “oyuncunun” canlı olarak Fortnite karakterleri ile katılması ise, gerçek hayatta yaşanması imkansız bir sanal gerçeklik deneyimi olarak tarihe geçti.
Özellikle pandemi koşullarıyla iyice alışmaya başladığımız video konferans programları ile sosyalleşme, Metaverse dünyasına ne kadar kolay adapte olabileceğimizi bize gösterdi. Evet, belki sanal gerçeklik gözlüklerinin hepimizin evine girmesi Mark Zuckerberg’in beklediği kadar hızlı olmayacak, ama şimdiden iki boyutlu ekranlarımıza bakarak içinde bulunduğumuz alternatif gerçekliği yaşamaya başladık bile.

Metaverse’ün geleceği: Metaverse projeleri neler?
Sanal gerçeklik gözlükleriyle gelmese de, metaverse’ün bir şekilde bildiğimiz internetin geleceği olacağı açık. Her ne kadar birçoğumuz için bu terim Facebook’un isim değiştirmesi ile bilinir olduysa da, aslında alternatif evrenler için çalışan pek çok şirket var. Google, Microsoft, Apple ve Valve gibi teknoloji ve yazılım devleri, internetin yeni hâli metaverse için milyarlarca dolarlık yatırım yapan şirketlerden bazıları. Tabii ki şimdiden Metaverse’ün bize ne sunacağını tahmin etmek zor, ama merkezi bir internet sisteminden uzak bir evrene açılacağımıza uzmanlar kesin gözüyle bakıyorlar.
Kendi kuralları olan farklı evrenlere hazır ol
Metaverse’ün sadece tek bir alternatif evrenden oluşmayacağını anlamışsındır. Aynı farklı sosyal medya platformları ve oyunlarda olduğu gibi, her bir metaverse evreninin kendine özgü bazı kurallarla geleceğini söyleyebiliriz. Metaverse ile ilgili öngörülerden bazıları ise şöyle:
Kendi para birimi olan alternatif dünyalar
Her şeyin kodlardan oluştuğu metaverse evrenlerinde nakit paranın geçerli olmayacağı kesin, ancak tüm dünyadan erişilebilir sistemler olması, her evrenin kendine özgü para birimleri ile geleceğinin de ipucunu veriyor. Oyunlardan alışık olduğun gibi, metaverse evrenlerinde kendi karakterin için yeni kıyafetler, aksesuarlar satın almak için farklı bir maddi birim kullanacaksın. Hatta bazı metaverse evrenlerinde arazi ve satın alman bile mümkün olacak.
Metaverse arsa alımı ne anlama geliyor?
Ortaya büyük ihtimalle milyarlarca insanı kendine çekecek yeni sanal dünyaların oluşmasıyla, bu dünyadaki arazilerde mal sahibi olma fikri de ilk akla gelenlerden. Şimdiden bazı metaverse evrenlerinde arsa ve arazi satışı yapılmaya başlandı bile. Bunun en çarpıcı örneklerinden birisi ise, dünyanın en popüler sanal gerçeklik gözlüklerinden Oculus Quest 2 ile giriş yapılabilen Decentraland’de satışa çıkan metaverse arsaları. Bu meta evrenin kendine ait meta dijital para birimi ile satışı yapılan metaverse arazileri, dijital dünya yatırımcıları için büyük rağbet görmeye başladı bile.

Metaverse’te para kazanmak mümkün mü?
Gerçek dünyayı taklit eden alternatif metaverse modellerinde ise, aynı gerçek hayatta olduğu gibi bir meslek sahibi olabilir ve gelir elde edebilirsin. Şimdilik nasıl kariyer modelleri bizi bekler bilemiyoruz, ama gelecek ve sanal gerçekliğin oldukça heyecanlı olduğu kesin. Dijital dünyada yeni bir hayat kurmak seni heyecanlandırıyorsa, şimdiden ekonomik planlarını yapmaya başlayabilirsin 🙂
Online toplantılar üç boyutlu olabilir
Pandemi ile birlikte artık hepimizin hayatına giren online toplantılar, online seminerler ve online dersler, metaverse dünyasında hiç olmadığı kadar gerçekçi bir deneyime dönüşecek. Aynı toplantıda bulunduğun kişileri iki boyutlu bir ekrandan görmek yerine sanal bir toplantı odası, sınıf ya da amfide yanında ve karşında üç boyutlu olarak görmek, çalışma ve eğitim hayatında da yeni bir devrim yaratacak gibi görünüyor.
Metaverse girişi: Metaverse ne zaman gerçek olacak?
Kendisine ait sanal para birimleri, kendisine ait sanal mekanlar, hatta konserler ve belki de büyük spor turnuvalarına sahip olacak metaverse evrenleri, pek çok farklı teknoloji ve oyun şirketi tarafından farklı formlarda yeni bir gerçeklik iddiasıyla pek çoğumuzun hayatına bir şekilde girecek gibi görünüyor, ancak düşünürlere göre asla unutmaman gereken en önemli şey, neyin gerçek, neyin sanal olduğu.
Günümüz teknolojisi ile en etkileyici metaverse deneyimlerini ilk olarak oyun dünyasında yaşayacağız gibi görünüyor. Metaverse evrenler toplumun büyük kesimi için ne zaman erişebilir olur kestirmek zor, ancak her hafta yeni bir meta evren ile tanışmaya başladık bile. Geçtiğimiz hafta tanıtılan The Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience, Matrix’in alternatif gerçeklik dünyasına giriş anahtarını hepimize verdi, bunun devamının da geleceği çok açık.
Facebook, yeni adıyla Meta’nın geçtiğimiz hafta kullanıcılara kapılarını açtığı Horizon Wolds’e de şimdilik sadece Oculus Quest 2 gözlüklerle giriş yapılabiliyor, ancak Türkiye’den popüler Metaverse evrenlerine ne zaman giriş yapılacağı henüz belli değil.
Sen de bu deneyimi hızlı şekilde yaşamak istersen, tüm popüler oyun platformlarında ve oyunlarda kolayca ödeme yapabildiğin ve e-pin satın alabildiğin Papara ile yeni teknolojilere kolayca ve hızlı bir şekilde adapte olabilirsin. Metaverse’ün evren ötesi anlamına geldiği gibi, Papara’nın da bankadan ötesi olduğunu 11 milyonu aşkın Paparalı gibi sen de biliyorsun. Geleceğin dünyası -ister sanal olsun ister gerçek- neyi gerektiriyorsa, Papara en son finansal teknolojileri ile yeni şartlara hazır. Hâlâ Paparalı değilsen, geleneksel bankacılık deneyimlerinden öte; yeni, özgür ve teknolojik bir deneyim için Papara hesabını ücretsiz olarak ışık hızında oluşturabilirsin. Metaverse’te görüşmek üzere 🙂
ÖNE ÇIKAN YAZILAR
-
Para istemenin alternatif yolu: Link ile Para İste
-
Papara’ya hoş geldin Rebellion!
-
Sevdiğin yayıncıyı Papara ile destekle
-
Keşfetmeye hazır mısın? YouTube belgesel önerileri
-
19 Mayıs 1919: Bandırma Vapuru bir kurtuluş destanına doğru yol alıyor!
-
Papara numaranı yakından tanı: Papara numarası nedir?
-
Hey Paparalı! 2021’le vedalaşmadan önce kendini şımartmaya var mısın?
-
Metaverse hakkında merak ettiklerin burada: Metaverse nedir?
-
Tüm öğretmenlerimizin günü kutlu olsun!
-
Yol gösteren, unutulmaz Mustafa Kemal Atatürk sözleri