
Covid-19 günlerinde bireysel ekonomiyi yönetmek
Bilinçli bir tüketici misin, yoksa ayağını yorganına göre uzatmakta zorluk çektiğin için borçlar hayatının değişmez bir gerçeği mi oldu? Kazandığından fazlasını harcamak bütçenin kontrolünü kaybetmene sebep olan en büyük hatalardan biri. Çünkü bunu yapıyorsan borçlanıyorsundur. Hayat konforunu, mutluluğunu artıracağını düşünerek bütçeni aşmasına rağmen satın aldığın o ürün aslında hayatının stres kaynaklarından biri hâline geliyor. Gerçekten ihtiyacım var mı? Bilinçli bir tüketici olmanın ilk adımı bu soruyu kendine sormaktan geçiyor. Zira ihtiyacın olmayan şeylere para harcamak sadece bütçene bir yük daha bindiriyor.
Covid 19 krizinin ekonominde kriz yaşatmaması için…
İnsanlık zor bir süreçten geçiyor. Dünyanın dört bir yanına yayılan Covid-19, 7’den 70’e herkesin hayatını etkiliyor. İnsanların çoğu çevreden izole şekilde evlerinde zaman geçiriyor. İşler evden yürütülüyor, toplantılar, ödemeler, alışverişler ve gündelik hayatın birçok faaliyeti online gerçekleştiriliyor.
Covid-19 ile alışveriş alışkanlıkları da değişti. Yapılan bir araştırmaya göre bu süreçte temizlik malzemesi, dezenfektan ürün, kitap, eğitsel oyuncak, kutu oyunu satışlarında ve Netflix üyeliklerinde inanılmaz bir artış var. Sonuçta vücut sağlığımız kadar psikolojik sağlığımızı da gözetmek zorunda değil miyiz? 😊 Muhtemelen sen de birçok insan gibi bu ürünlere eskisine göre daha fazla ihtiyaç duyuyorsun. Peki bu harcamaları daha kârlı hâle getirmek için ne yapabilirsin? Örneğin; Netflix ya da Steam harcamalarından Papara Cashback Programı sayesinde anında nakit kazanabileceğini biliyor muydun?

Gerçek ihtiyaçlarına yönelik alışveriş yapanlara ek olarak reyonların arasında, vitrinlerin önünde gezmeyi özleyen, izolasyondan bunalan insanlar da kendilerini sanal mağazaların, marketlerin sayfaları arasında buluyor. Peki sen alışveriş sepetine neler atıyorsun? Her şey gerekli mi? Yoksa sepeti şöyle bir karıştırdığımızda, tüketim çılgınlığına dair birkaç ipucu bulur muyuz? Eğer öyleyse bu gereksiz harcamalara son vermelisin; bireysel ekonomini en verimli şekilde yönetebilmek için sepetine atacakların konusunda ince eleyip sık dokuman gerekiyor.

Online ödeme ve satın alma işlemlerini daha kârlı hâle getirmek mümkün
Elbette online para işlemleri insanları kredi kartı kullanmaya daha çok teşvik ediyor. Taksit imkânları, puanlar, ekstralar ve daha birçok vaatle sunulan kredi kartları, günümüz tüketicisinin en büyük sorunlarından biri. Vaatlere kapıldığınızda kendinizi aslında hiç de ihtiyacınız olmayan şeyleri alırken buluyorsunuz. Oysa hiçbir reklam kredi kartıyla mutluluk saçarak alışveriş yapan insanların kart ekstresi geldiğindeki hâllerini göstermiyor, değil mi? 😊
Kredi kartlarına yüklenmemek bütçeni yönetebilmek için sağlıklı bir adım. Bunun yerine seni var olan bakiyeni kullanmaya yönelten Papara gibi ödeme sistemlerini kullanabilirsin. Papara bu açıdan tüketici dostu bir hizmet sunuyor. Borçlanmadan, ekstra bir ücret, faiz ödemene gerek kalmadan harcamalarını gerçekleştirebilir ve hesabının kontrolünü tamamen elinde tutabilirsin. Üstelik Papara’nın Cashback programı sayesinde indirim, kampanya takip etmene gerek kalmadan, anlaşmalı markalardan belli oranlarda nakit de kazanabilirsin. Papara, seni gereksiz harcamaların yükünden kurtulman, tüketim çılgınlığına kapılmaman konusunda destekleyen bir finansal çözüm.

Buna gerçekten ihtiyacım var mı, bu ürün bütçeme uygun mu sorularının ardından, satın alacağın ürünün ya da hizmetin ederinin gerçekçi olup olmadığına da bakman gerekiyor. Seçenek çok ve bütçen de belliyken, fiyat performans analizi yapmaman hata olur. Bunun için fiyat karşılaştırması yapabilen siteleri kullanabilirsin.

İzolasyon sürecinin avantajlarını kullan
Sosyal hayatlar kısıtlandı, AVM’ler boşaldı, kafelerde, restoranlarda, eğlence yerlerinde vakit geçirmeye ara verildi, çoğu insanın evden çalışmaya başladığı için ulaşım masrafı bile sıfıra indi, dışarıdan siparişler büyük ölçüde azaldı, artık evde yemek pişirmek daha yaygın bir durum. Dolayısıyla aslında eskisine oranla çok daha ekonomik yaşıyoruz. Kısıtlanmış hissediyor olabilirsin, ancak daha fazla alışveriş yapmak emin ol buna iyi gelmeyecek. İhtiyacın olmayan şeyleri almayarak korona sürecinde birikim bile yapabilirsin. Zira izolasyon bittiğinde kesinlikle bir tatile ihtiyacın olacak. 😊
Paparalı ol
Henüz Paparalı değil misin? Hızlı, kolay, hesaplı ve keyifli bir finans deneyimi için Papara hesabını ücretsiz oluşturabilirsin. Hemen aşağıdaki butona dokun, aramıza katıl.
ÖNE ÇIKAN YAZILAR
-
Para istemenin alternatif yolu: Link ile Para İste
-
Papara’ya hoş geldin Rebellion!
-
Sevdiğin yayıncıyı Papara ile destekle
-
Keşfetmeye hazır mısın? YouTube belgesel önerileri
-
19 Mayıs 1919: Bandırma Vapuru bir kurtuluş destanına doğru yol alıyor!
-
Papara numaranı yakından tanı: Papara numarası nedir?
-
Hey Paparalı! 2021’le vedalaşmadan önce kendini şımartmaya var mısın?
-
Metaverse hakkında merak ettiklerin burada: Metaverse nedir?
-
Tüm öğretmenlerimizin günü kutlu olsun!
-
Yol gösteren, unutulmaz Mustafa Kemal Atatürk sözleri