Karantina sürecinde Türkiye’de ve dünyada en çok oynanan oyunlar

Papara

İçindekiler

Covid-19 sebebiyle herkesin vaktini evde geçirdiği günlerde gelişen sektörlerin başında şüphesiz bilgisayar oyunları geliyor. Oyun ve e-spor ajansı Next in Game'in "Global Karantina Günlerinin Oyun Dünyası Üzerindeki Etkileri" raporunda birçok ülkede karantina tedbirlerinin dijital oyun ve e-spor endüstrisine ivme kazandırdığı belirtiliyor. E-spor turnuvaları ve oyun indirmelerinin %30 artış gösterdiği kaydediliyor. Raporda, 9 Mart'tan itibaren video oyunlarına harcanan paranın bir önceki yıla göre %60 arttığı da saptanmış.

En büyük oyun dağıtım ağı olan Steam’deki istatistiklere bakılırsa, oyuncu sayısı ilk kez mart ortasında 20 milyonun üzerine çıkarken 29 Mart itibarıyla anlık oyuncu sayısı 23.434.674 oldu ve böylelikle bu alanda tüm zamanların rekoru kırıldı.

Google arama verilerine göre, mart ayının başından itibaren Facebook Gaming, Mobil Oyun, Twitch, Ücretsiz Oyun ve Gameplay gibi popüler konu başlıklarındaki aramalar iki katına çıktı. Yalnızca arama verileri değil, talepteki yükseliş de gözlendi. Japonya merkezli Nintendo ve Xbox'ın çevrim içi hizmetleri, eşi görülmemiş yoğunluk nedeniyle çöktü. Gaming içerikli servis ve veri tüketimindeki artış sonrası, birçok platform oluşan talebi karşılamak için yeni sunucular kiralamaya ve kapasite artırmaya başladı.

Dünyada durum böyle de Türkiye’de farklı mı? Oyun Tasarımcıları, Geliştiricileri, Yapım ve Yayıncıları Derneği (OYUNDER) Kurucu Başkanı Tansu Kendirli, Türkiye'de oyun oynayan kişi sayısının bu dönemde yaklaşık %10 arttığını belirtiyor. "Global Karantina Günlerinin Oyun Dünyası Üzerindeki Etkileri" raporundaki ülkemiz verilerine de baktığımızda 2019’da 800 milyon dolar hacme ulaşan Türkiye oyun pazar büyüklüğünün, 2020 sonunda 1 milyar doları aşması bekleniyor. Raporda, Türkiye’de 15 Mart tarihinden itibaren Intel ESL Türkiye Şampiyonası’nın canlı yayın izlenmesi ve sosyal medya gösterim rakamlarında da ciddi bir artış olduğu görülüyor. Aynı tarihlerde canlı yayın platformu Twitch üzerinde Türk yayıncılarının canlı yayınlarının saat bazında izlenme istatistiklerine oyunları sıralarsak, ortaya aşağıdaki gibi bir tablo çıkıyor.

League of Legends - 1.364.834 saat

Counter-Strike: Global Offensive - 932.894 saat

Call of Duty: Modern Warfare - 617.884 saat

PUBG - 349.627 saat

Teamfight Tactics - 226.076 saat

Fifa 2020 - 141.808 saat

Bu oyunlara dikkat

Valorant

Listemize uzmanların dikkat çektiği oyunlarla devam edersek, TESFED Başkanı Özdemir, yeni çıkan oyunlardan özellikle beta sürecinde olan Valorant’ın çok ilgi gördüğünü belirtiyor.

Animal Crossing

Japon oyun şirketi Nintendo'nun Animal Crossing adındaki oyun serisinin 20 Mart'ta satışa çıkan yeni versiyonu New Horizons, ilk üç günde Japonya'da 1,88 milyon kopya satarak ülkenin en çok satılan oyunu unvanını kazanıyor. Oyun yazarı Yiğitcan Erdoğan, daha önce de popüler olmalarına rağmen Animal Crossing gibi "mıntıka oyunculuğu" olarak adlandırdığı türe ilginin karantina zamanında arttığı görüşünde. Yiğitcan Erdoğan, sabır gerektiren ve basit görevlerin tekrara dayalı tamamlanmasından oluşan oyunların insanları rahatlattığına dikkat çekiyor.

Fortnite

LEVEL dergisinden oyun yazarı Tuna Şentuna zaten popüler olan oyunların daha yoğun bir şekilde oynanmaya başladığını belirtiyor. Online hayatta kalma oyunu Fortnite, aynı türdeki oyunlar içinde PubG ve League of Legends’dan sonra üçüncü sırada.

Mount & Blade II: Bannerlord

Ankara merkezli bir oyun şirketi olan TaleWorlds'ün sevilen Mount & Blade serisinin yeni oyunu Mount & Blade II: Bannerlord bu dönemde piyasaya çıkmış, Orta Çağ'da geçen bir rol yapma oyunu. Oyun yazarı Yiğitcan Erdoğan, oyunun Steam’de en çok oynanan ilk 10 oyun arasına hızla girdiğine dikkat çekiyor.

Plague Inc.

Oyun yazarları, dünya çapında 2012 yılında piyasaya çıkan bir salgın simülasyon oyunu olan Plague Inc.'in satış patlaması yaşadığına dikkat çekiyor. Dünya çapında 130 milyon kullanıcıya ulaşan Plague Inc., Ocak ayında en çok indirilen oyun olduğu Çin'de yasaklandı. Oyunun yapımcısı olan Ndemic Creations adlı Birleşik Krallık merkezli şirket ise Covid-19 ile mücadeleye 25 bin dolar bağışladığını açıkladı.

Papara Steam Cüzdan Kodu

"Papara ile kolayca Steam kodu almak" için yazımıza göz atabilir, Papara hesabınla istediğin miktardaki Steam cüzdan koduna 7/24 sahip olabilirsin. Ayrıca Papara ile Steam Cüzdan Kodu almanın yanında League of Legends hesabına Riot Point(RP), PUBG Mobil hesabına UC Pin yükleyebilir, Zula, Apex Legends, Metin2, Roblox veya Minecraft gibi pek çok oyunun oyun içi satın alımlarında kullanabileceğin Dijital Kodları (E-Pin) Papara'dan satın alabilirsin. Üstelik Papara üzerinden yapacağın Oyun & Dijital Kod harcamanda, Papara SuperMassive forması için çekiliş hakkı kazanırsın.

Paparalı ol

Henüz Paparalı değil misin? Hızlı, kolay, hesaplı ve keyifli bir finans deneyimi için Papara hesabını ücretsiz oluşturabilirsin. Hemen aşağıdaki butona dokun, aramıza katıl.

Keşfet