
Papara ile şehir rehberi: Kapadokya gezilecek yerler
Selam Paparalı! Havaların ısınmasıyla beraber senin de için kıpır kıpır olmaya başladıysa unutulmaz bir seyahatin tam zamanı! Sana Anadolu’nun kültürel mirası, adeta başka bir dünyaya ışınlandığını hissedeceğin Kapadokya gezisi için öneriler hazırladık. Bu yazımızda Kapadokya gezilecek yerler ve tarihi ile ilgili detaylar paylaşacağız. Kapadokya gezilecek yerler açısından Türkiye’deki en muhteşem yerlerden biri. Özellikle de son yıllarda gelişen turizm olanakları ve seçenekleriyle Kapadokya en çok tercih edilen lokasyonlardan biri oldu. Hazırsan Kapadokya gezilecek yerler listemize küçük bir Kapadokya tanıtımıyla başlıyoruz.
Kapadokya ve Peri Bacaları
Biraz Kapadokya hakkında konuşmak isteriz. 1985 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Kapadokya, dünyanın 8. harikası olarak kabul ediliyor. Bu bile Kapadokya’ya gitmek için başlı başına bir sebep. Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kırşehir ve Kayseri kentlerinin birleşiminden oluşan Kapadokya’da 10 farklı medeniyete ait toplamda 429 yapı ve 64 sit alanı bulunuyor.
Kapadokya denildiği zaman akla ilk gelen ise tahmin edeceğin gibi peri bacaları oluyor. Dünyada eşine az rastlanan peri bacaları, 60 milyon yıl kadar önce, Hasandağı, Erciyes ve Güllüdağ’a özgü lav ve lavın ardında bıraktığı küllerin meydana getirdiği tabakaların, zaman içinde rüzgar ve yağmur aşınmasıyla oluşmuş. Adeta doğanın büyülü bir yaratımı gibi duran peri bacalarını; Avanos, Derinkuyu, Uçhisar, Göreme, Kaymaklı ve Ihlara başta olmak üzere geniş havzanın birçok yerinde görebilirsin. Kapadokya’nın vadileri ve kanyonlarında bir rüyadaymış gibi hissedeceksin.
Kapadokya tarihi
Kapadokya adının Hititçe’de yer alan ve “güzel atların diyarı” anlamına gelen Katpatuka kelimesinden geldiği tahmin ediliyor. Birçok uygarlığın kalıntılarını taşıyan bu özel bölge, ziyaretçilerine adeta başka bir gezegendelermiş gibi bir his aşılayan mistik bir ambiyansa sahip.
Bölge ile özdeşleşen peri bacaları sadece doğal oluşumlardan ibaret değil. Yörede birçok antik halk yaşamış: Asurlular, Hititler, Doğu Roma… Özellikle Doğu Roma, bu doğal oluşumların içine çeşitli yapılar kurmuş, ibadethaneler açmış ve insanoğluna unutulmaz güzellikte bir yer bırakmış. Tüm bu insan eliyle kurulan yapıları Kapadokya havzasında ister bireysel ister turlarla gezerek görmen mümkün.
Bölgedeki insan yerleşimi Paleolitik döneme kadar gitse de, yazılı tarih ancak Hititler ile başlıyor. Hititler’den sonraki dönemlerde Hristiyanlara da ev sahipliği yapan Kapadokya, 11. ve 12. yüzyıllarda Selçuklu Türklerinin hakimiyetine geçiyor. Sonrasında ise Osmanlı İmparatorluğu himayesinde bulunan bölge günümüzde ülkemizin tarihsel dokusunun ve turizm çehresinin en vazgeçilmez unsurlarından biri haline geliyor.
Kapadokya gezilecek yerler listesi
Aslında Kapadokya gezilecek yerler listesi bu yazıya sığmayacak kadar uzun. Her köşesinde doğanın sihrini buram buram hissedeceğin bu bölgenin en göze çarpan yerlerini senin için seçtik.
Ürgüp
Kapadokya gezilecek yerler arasında ilk sırada Ürgüp geliyor. Paşabağ, Temenni Tepesi, Kapadokya Mağaraları, Ürgüp Müzesi, Mazı Yeraltı Şehri gibi enfes rotalara ev sahipliği yapan Ürgüp, Kapadokya gezisinin olmazsa olmazı arasında bulunuyor. Volkanik kökenli jeolojik yapısıyla muhteşem anlara ve tabii ki fotoğraflara konu olacak peri bacaları da Ürgüp’te görülecekler arasında yer alıyor.
Paşabağı Vadisi
Göreme yolunda Zelve’nin hemen öncesinde bulunan Paşabağı Vadisi, muhteşem güzellikleriyle peri bacalarını doyasıya izleyebileceğin bir vadi. Paşabağ Rahipler Vadisi olarak da bilinen vadiye ulaştığında hediyelik eşya satanlar ve turist konvoylarıyla karşılaşabilirsin.

Göreme ve Göreme Açıkhava Müzesi
Göreme Örenyeri veya Göreme Açıkhava Müzesi, uzun bir süre manastır yaşamına ev sahipliği yapan ve her metrekaresi buram buram tarih kokan bir alan. Göreme’de doğal bir biçimde oluşmuş büyük kaya ve mağaraların içine şapel, kilise, barınaklar, oyma yöntemiyle inşa edilmiştir. Bölgenin aynı zamanda dünyada manastır eğitim modelinin ilk ortaya çıktığı yer olduğu düşünülüyor.
Bugün Hristiyanlık merkezli sanata ait freskler, işleme ve süslemeleri bölgede bulunan Aziz Basileus Kilisesi, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi ve Yılanlı Kilise yapılarında görebilirsin.
Ihlara Vadisi
Doğanın insanı hayrete düşüren eserlerinden biri de Ihlara Vadisi. Kapadokya havzasının güney kısmında yer alan ve 14 km uzunluğa sahip bu vadi kesinlikle görülmeye değer. Bu vadide Yılanlı Kilise ile Ağaçaltı Kilisesi’ni ziyaret edebilirsin. Kapadokya’da kendini tarihi kiliselerin mimarisi ve süslemeleri ile bambaşka bir atmosferin içerisinde bulabilirsin.
Avanos
Pembe Vadi adıyla da bilinen Devrent Vadisi, Tarihi Taş Köprü, Saç Müzesi, Zelve Açık Hava Müzesi, Çavuşin, Vaftizci Yahya Kilisesi gibi efsane yerlere ev sahipliği yapan Avanos, mutlaka Kapadokya gezilecek yerler listende yer almalı. Kapadokya’da zamanının çoğunu Avanos’a ayırman gerektiğini de hatırlatalım.
Zelve Açık Hava Müzesi
Peri bacalarının en sık bulunduğu bölgelerden biri olan, 9. ve 13. asırlarda özellikle Hristiyanlar için çok önemli bir yer haline gelen Zelve’de Üzümlü, Balıklı, Direkli Kutsal Hac ve Geyikli Kiliseleri yer alıyor. Kapadokya’nın aynı zamanda en eski yerleşimlerinden de biri olan Zelve’de görülmeye değer tüneller de mevcut. Fakat bu tüneller hasarlı olduğu için maalesef ziyaretçi kabul edilmiyor.
Çavuşin
Kapadokya’nın en eski yerleşim birimi olan Çavuşin’i görmeden Kapadokya gezini bitirmemelisin. Roma dönemine ait kiliseleri ile ünlü Çavuşin’de Kapadokya’nın ünlü çömleklerinin yapıldığı birçok atölye bulunuyor.
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Kapadokya’da 36 yeraltı şehri var fakat Derinkuyu Yeraltı Şehri bunların en büyüğü. 1963 yılında tesadüf eseri keşfedildikten sonra 1967’de ziyaretçilere açılan yeraltı şehri, yumuşak tüf kayaların oyulması ile oluşturulmuş. Derinkuyu Yeraltı şehri Kapadokya ziyaretinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelse de klostrofobisi olanlar yeraltı şehrine inmeden önce iki kere düşünmeli.
Güvercinlik Vadisi
Tam fotoğraflık bir nokta olan Güvercinlik Vadisi, adından da anlaşılacağı gibi başınızın hemen üstünde uçan güvercinleri ile ünlü. Bu bölgede eskiden güvercinler için kaya oyuklarına yuvalar yapılmış ve güvercinlere adeta bir ev konumuna gelmiş. Kapadokya gezilecek yerler listende Güvercinlik Vadisi de mutlaka olsun deriz.
Uçhisar ve Uçhisar Kalesi
Kapadokya gezilecek yerler arasında es geçilemeyecek bir durak Uçhisar Kalesi. Çünkü kendisi, Kapadokya’nın en büyük peri bacası konumunda. Eğer panoramik bir Kapadokya manzarası izlemek istiyorsan mutlaka Uçhisar Kalesi’ne gitmelisin. Özellikle bu noktadan şahane gün batımı manzarası izleyebileceğini de hatırlatalım. Biraz yorucu olsa da, emin ol buna değecek.
Kapadokya’da ne yapılır?
Kapadokya tarihi eserler ve doğal alanlarıyla olduğu kadar canlı etkinlikleriyle de göz boyuyor. İşte havzada yapabileceğin birbirinden eğlenceli etkinlikler:
Balon turu
Yerden 6 ila 7 km kadar yükselen ve böylece havzayı boylu boyunca görmeni sağlayan balonlarla müthiş manzaraları seyretmek isteyebilirsin. Bu durumda genelde Göreme’den kalkıp çevreyi uzun uzun dolaşan ve gün doğumunu izlemene olanak tanıyan balon turlarını bir düşünebilirsin. Sürrealist görüntüleri ve aşıladığı heyecanla balon turu, yörenin ziyaretçileri için 10’da 10 bir etkinlik. Eğer balona binmeyi tercih edersen, eşsiz manzaranın fotoğrafını çekmeyi sakın unutma.
Yürüyüş
Vadi, peri bacaları ve yeraltı şehirlerinde dolaşmak asgari masrafla yapılabilecek doğal bir aktivite. Kapadokya’da dolaşarak bitirilemeyecek kadar çok yapı, eser ve doğal saha var. Buralarda trekking veya jogging yapabilir, doğa ve tarihin buluştuğu Kapadokya’nın en güzel yerlerini baştan uca katedebilirsin.
ATV turu
Bir veya iki saatliğine kiralayıp özgürce dolaşabileceğin ATV’leri Kapadokya’da bulabilirsin. Her mevsim aktif olan bu turlar özellikle macera ve safariyi sevenler için birebir. Ayrıca ATV turuna bir alternatif olarak yöredeki evcil atlar ile dolaşman da mümkün.
Kaya otellerinde konaklama
Kaya blokların oyularak yapıldığı kaya otellerinde konaklamak bir harika. Serpme kahvaltıları, samimi odaları, fotoğraf çekiminin arka planı olmaya çok müsait merdiven ve taraçalarıyla kaya otelleri ziyaretçilerini bekliyor.
Asma köprüde gezinti ve gondol turu
Avanos’ta bulunan Kızılırmak asma köprüyü duymuşsun muydun? Halk arasında “sallanan köprü” olarak ünlenen bu köprüde fotoğraf çektirebilir, Türk kahvesi içebilir, çevredeki seramik ve kil zanaatkarlarını keşfedebilirsin.
Ayrıca bu köprünün bulunduğu ırmakta faaliyet gösteren gondollar var. Bu gondollardan birine binerek keyifli anlar geçirmen de olası.
Çömlek yapımı
Kapadokya’da yapılacak bir diğer etkinlik ise çömlek yapımı. Hazır Avanos’a gitmişken çömlek yapmayı denemeden dönmek olmaz. Çömlek yapılan çarkın başına oturup kili yuvarlayarak içindeki sanatçı ruhunu ortaya çıkarabilir, kendine Kapadokya’dan hatıra eşsiz bir anı bırakabilirsin.
Kapadokya’da ne yenir?
Kapadokya, İç Anadolu mutfağının tüm zenginliklerinin bir araya gelip dönüştüğü bir havza. Tipik Anadolu mutfağından alınma hamur işi, et, yöresel sebze ve mevsimlik meyvelerin sıkça bulunduğu bu zengin mutfağı oraya gitmişken tatmamak olmaz. İşte bu mutfağa ait yöresel yemeklerden öne çıkanlar:

Düğü Çorbası
İnce bulgur, salça ve çeşitli baharatlarla yapılan bu pratik ve leziz yemek Nevşehir ile birlikte Tokat yöresinde sık rastlanan bir çorba.
Ayva Dolması
Kıyma ve olgunlaşmış ayva meyvesinin enfes buluşması… Ayva dolması Nevşehir, Konya ve Kırşehir yörelerinde uzun yıllardır yapılagelen bir yemek.
Testi Kebabı
Anadolu’nun bağrına gelmişken kebap yemeden dönmek olmaz. Toprak testide yapılmasından isim alan bu kebap, et, sebze ve tereyağının harmonisini içeriyor. Testinin üzerine ekmek hamuru konulması ile yemek büyük oranda buharda pişiyor ki böylece enfes bir aroması oluyor.
Nevşehir Mantısı
Ülkemizde birbirinden lezzetli türlü türlü mantı var. Nevşehir Mantısı da bunların en lezzetlilerinden biri. Kıymanın rulo şeklinde hamura sarılması ile fırında pişirilen bu mantının üzerine yoğurt konuluyor ve sos gezdiriliyor.
Köftür
Un, nişasta ve üzüm suyunun birleşimiyle yapılan köftür, tamamen şekersiz bir besin. Son derece düşük kaloriye sahip bu tatlıyı yöredeki hemen her çarşıda bulmak mümkün.
Kiremitte kuru fasulye
Kapadokya’da gelenekselleşmiş yemeklerden diğeri de kuru fasulye. Burada kuru fasulye yemenin tadı, kiremitte pişmesinden alıyor. Kapadokya’da çömlek yapımında denk geleceğin güveçlerde pişen kuru fasulye, burada yiyeceğin lezzetli yemeklerden bir diğeri.
Kapadokya’dan ne alınır?
Kapadokya’dan ne hediye alınır?, Kapadokya’nın neyi meşhur? diyorsan yardımcı olalım. Kapadokya’da hediyelik eşya alabileceğin birçok seçeneğin var. El yapımı çömlek, testi, çanak ve güveç, listenin başında geliyor. Dokuma halılar da Kapadokya’dan alabileceğin hediyelik eşyalardan en popülerden biri. Doğal taşlara meraklıysan da doğru yerdesin. Negatif enerjiyi ortadan kaldıran, mutluluk verdiğine inanılan oniks taşı alabilir veya oniks taşı ile süslenmiş takılara da göz atabilirsin.
Kapadokya’nın en meşhur öğelerinden olan peri bacalarının minyatürlerinden de almayı unutma. Kapadokya’dan alabileceğin diğer seçenekler ise şöyle; Kapadokya bebekleri, kabak çekirdeği, çiçek balları, taş oyma süs yapıları, cam abajurlar ve el işi ayakkabılar.
Bir Paparalının Kapadokya gezisi
Yol müzikleri hazırlar
Müzikler yolculukların tuzu biberi. Paparalı gezginler ise Spotify ödemelerinde kazançlı çıkıyor. Papara Card ile yaptıkları 30 TL’ye kadar olan Spotify harcamasından %50’si Cashback ile hesabına anında nakit olarak yansıyor. Yani Papara Card ile her ay Spotify harcamasından 15 TL nakit kazanıyor.
Harcamaları bölüştürür
Arkadaşları ya da ailesiyle gittiği Kapadokya gezisi boyunca, yapılan harcamaları Papara’nın ‘Bölüştür’ özelliği ile kolayca böler. Kim neye ne kadar vermişti diye hesaplarken zaman kaybetmez.
Cashback ile harcadıkça kazanır
Papara’nın Cashback markalarında yapacağı alışverişlerden anında nakit kazanır. Birçok kategoride ve markada geçerli Cashback’ler ile Paparalı gezginler yola çıkmadan kazançlı çıkar.
Gezisinin harcama detaylarını görür
Papara Card ile yaptığı tüm harcamaları aylık özet ekranı ve ayrıntılı grafiklerde anında görüntüler. Bütçesi aşmak istemezse de kartına limit tanımlar. Gezerken borçlanmaz, harcarken kazanır. Papara Card’la yaptığı harcamaları kazanca dönüştürerek bir sonraki gezisi için para biriktirir.
Papara’nın ayrıcalıklarla dolu dünyasını keşfetmek için Papara hesabını şimdi ışık hızında ve ücretsiz oluştur.
ÖNE ÇIKAN YAZILAR
-
Para istemenin alternatif yolu: Link ile Para İste
-
Papara’ya hoş geldin Rebellion!
-
Sevdiğin yayıncıyı Papara ile destekle
-
Keşfetmeye hazır mısın? YouTube belgesel önerileri
-
19 Mayıs 1919: Bandırma Vapuru bir kurtuluş destanına doğru yol alıyor!
-
Papara numaranı yakından tanı: Papara numarası nedir?
-
Hey Paparalı! 2021’le vedalaşmadan önce kendini şımartmaya var mısın?
-
Metaverse hakkında merak ettiklerin burada: Metaverse nedir?
-
Tüm öğretmenlerimizin günü kutlu olsun!
-
Yol gösteren, unutulmaz Mustafa Kemal Atatürk sözleri