Sosyal medyanın yeni yıldızı Clubhouse nedir?

Papara

İçindekiler

Son on yılda hayatımızın vazgeçilmez birer parçası hâline gelen sosyal medya platformları, sürekli yeni güncellemeler yaparak günlük yaşantımızda daha da büyük yer kaplıyorlar. Facebook, Instagram, ve Twitter gibi büyük sosyal medya platformları, yavaş yavaş hayatlarımıza girdi, ama geçtiğimiz hafta ülkemizde bir anda en çok konuşulan yeni sosyal medya platformu Clubhouse, diğerleriyle kıyaslanamayacak bir hızla yükseldi. Herkesin davetiye peşinde koştuğu Clubhouse’un içinde neler olduğunu merak ediyorsan, bu yazımızda sorularını cevaplandıracağız.

Clubhouse nedir?

Şimdilik sadece iOS işletim sistemiyle çalışan mobil cihazlarda çalışan Clubhouse, tamamen ses tabanlı bir sosyal medya uygulaması. Eğer iOS 13.0 veya üzeri bir cihaz kullanıyorsan Clubhouse’a girmen an meselesi diyebiliriz. 🙂

Tamamen ses tabanlı olan Clubhouse’da, yazıya neredeyse hiç yer yok. Arkadaşların da dahil hiçbir kullanıcıya uygulama üzerinden metin mesajı gönderemediğin Clubhouse, isteyen herkesin açabildiği canlı konuşma odalarından oluşan bir sosyal medya uygulaması. Farklı konularda konuşma odalarını bulabileceğin Clubhouse’daki odaların yapısı ise şu şekilde:

1- Moderatörler

Belli bir konu belirleyip canlı konuşma odasını açan ilk kişi otomatik olarak o odanın moderatörü olarak atanıyor. Moderatörler, daha sonra odaya gelen kişileri konuşmacılar arasına alıp yeni moderatörler ekleyebiliyorlar.

2- Konuşmacılar

Moderatörler, dinleyiciler arasından istedikleri kişileri konuşmacılar arasına alabiliyor. Ayrıca, konuşmacı olmak isteyen dinleyiciler el kaldırma butonuna dokunarak moderatörlerin dikkatini çekebiliyorlar.

3- Konuşmacıların takip ettiği dinleyiciler

Clubhouse’da bir odaya girdiğinde en üstte konuşmacılar, bunun alt kısmında ise konuşmacıların takip ettiği dinleyicileri görürsün. Böylece odanın tanıdıklar arasında bir oda mı, yoksa geniş kitlelere yayılmış bir oda mı olduğunu anlarsın.

4- Dinleyiciler

Bir odada en altta bulunan kişiler ise konuşmacıların takip etmediği dinleyicilerdir. Bu grupta olsan bile el kaldırarak konuşmacılar arasına geçmeyi talep edebilirsin.

Clubhouse davetiyesini nereden bulabilirsin?

Clubhouse, ilk kez 2020’nin nisan ayında ABD’de kullanıma açıldı. Davetiye sistemiyle kontrollü bir şekilde büyüyen sosyal medya platformu, aralık ayından itibaren hızlı bir yükselişe geçti. Hâlâ davetiye sistemiyle büyümeye devam eden Clubhouse’a davetiye bulmanın en iyi yolu, arkadaşlar. Bunun en büyük sebebi, seni Clubhouse’a davet eden kişinin isminin sonsuza kadar profilinde görünecek olması. Ancak bir an önce bu yeni trendi yakalamak isteyenler için bir önerimiz var. Clubhouse uygulamasını mobil cihazına indir ve kullanıcı adını rezerve et; büyük ihtimalle birkaç gün içinde uygulamayı kullanan bir arkadaşın ya da hiç tanımadığın birisi sana davetiye gönderecektir. Clubhouse’a girdikten sonra ise, elinde iki tane davetiyen olacak. Bunları hemen en yakın arkadaşlarına göndererek kendi sohbet odanı açabilirsin! Yeni davetiye kazanmak için ise, Clubhouse’daki odalarda konuşmacı olman gerekiyor, çünkü uygulama şimdilik içerik üreticilerine öncelik veriyor.

Umarız Clubhouse hakkında merak ettiğin tüm soruları yanıtlayabilmişizdir. Şimdiden keyifli vakitler!


Keşfet