
10 Kasım’da Atatürk’ü özlemle anıyoruz
Ülkemize yüzlerce yıllık bir ilerleme kat ettiren Mustafa Kemal Atatürk’ü özlemle ve saygıyla anıyoruz. Yaptığı yenilikler, reformlar ve devrimlerle modern bir Türkiye inşa eden Atatürk’ü anlatmaya kelimeler yetmez ama “her zaman daha ileri” mottosuyla hareket etmemizdeki en büyük ilham kaynağımız Atatürk’ün, çağının ötesinde bir lider ve dahi olduğunu hatırlatan reformlarını anmak istedik.
Okuryazarlık hareketi ve harf devrimi
Cumhuriyet’in ilânından önce de birkaç kez gündeme gelen Arap alfabesinden Latin alfabesine geçiş teklifi, 1928 yılında resmî olarak yürürlüğe girdi. Dünyada ağırlıklı olarak kullanılan Latin alfabesine geçiş, Türkiye’nin modern bir ülke olmasının önünü açan en büyük adımlardan biri oldu. Aynı zamanda Atatürk, okuma yazma oranının artırılması için de büyük adımlar attı. 1927’de %10 olarak kayıtlara geçen okuma yazma bilen nüfus oranı, Latin alfabesine geçiş ve ardından yapılan eğitim reformlarıyla kısa sürede hızlı bir ilerleme gösterdi. 1950 yılına geldiğimizde, Türkiye’nin okuryazarlık oranı %33’e yükselmişti.
Cinsiyet eşitliği
1926 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu ile toplumun pek çok alanında çağdaş, hatta bazı konularda çağın ilerisinde adımlar atıldı. Türk Medeni Kanununun en etkileyici maddesi ise, kadın ve erkeklerin ülke tarihinde ilk kez eşit haklara sahip olmasının resmîleşmesiydi. Kadın hareketi, Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşadığı dönemde Türkiye’deki büyük ilerleme kaydetti. Cinsiyet eşitliği maddesiyle, kadınlar ilk kez boşanma ve velayet konularında erkeklerle eşit haklara sahip oldu. Ancak en önemlisi, Atatürk’ün eşitlikçi anlayışı sayesinde Türkiye, kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ilk modern ülkelerden biri oldu.
Modern ölçü birimlerine geçiş
Dünyaya ayak uydurmak adına Atatürk’ün attığı en büyük adımlardan bir diğeri ise modern ölçü birimlerine geçmek oldu. 1925 yılında Hicri takvimden Miladi takvime geçmek, dünyanın geri kalanıyla aynı zaman dilini konuşmamızın başlangıcı oldu. Bunun hemen ardından, okka, arşın gibi ölçü birimlerinden modern ölçü birimleri olan gram, metre ve litreyi kullanmaya başladık. Bunun en büyük avantajı, uluslararası alanda yapılan ortak bilimsel projelerde aynı dili konuşmak ve dünyaya entegre bir Türkiye yaratmaktı.
Modern bankacılık sisteminin kurulması
1924 yılında, toplumun modern bankacılık ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Atatürk’ün de içinde bulunduğu bir grup tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk modern bankası Türkiye İş Bankası kuruldu. Böylece modernleşme sürecindeki en önemli ekonomi adımı da atılmış oldu. Özetle, Türkiye’nin hâlâ bankacılık ve finans konularında en ilerici ülkelerden birisi olmasının ilk adımları da Atatürk tarafından atıldı.
Papara ekibi olarak, Atatürk’ün vizyonuyla sürekli kendimizi geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. 10 Kasım hepimiz için hüzünlü bir gün ama Atatürk’ün gerçekleştirdiği harika şeyleri hatırlamak, daha iyi insanlara dönüşmek için en iyi motivasyon kaynağımızdır.
ÖNE ÇIKAN YAZILAR
-
Para istemenin alternatif yolu: Link ile Para İste
-
Papara’ya hoş geldin Rebellion!
-
Sevdiğin yayıncıyı Papara ile destekle
-
Keşfetmeye hazır mısın? YouTube belgesel önerileri
-
19 Mayıs 1919: Bandırma Vapuru bir kurtuluş destanına doğru yol alıyor!
-
Papara numaranı yakından tanı: Papara numarası nedir?
-
Hey Paparalı! 2021’le vedalaşmadan önce kendini şımartmaya var mısın?
-
Metaverse hakkında merak ettiklerin burada: Metaverse nedir?
-
Tüm öğretmenlerimizin günü kutlu olsun!
-
Yol gösteren, unutulmaz Mustafa Kemal Atatürk sözleri